Vývoj a výroba

AKO SME Z DOMÁCEJ VÝROBY PREŠLI NA VEĽKOVÝROBU A PRI TOM ZACHOVALI KVALITU NAŠICH VÝBORNÝCH JERKY

 

Rovnako ako vy, aj my máme radi mäso a baví nás experimentovať s jeho chuťou.

 

Ako dlho trvá, kým vymyslíme jerky, po ktorých sa budete oblizovať?

Už na začiatku našich nápadov a pokusov sme sa rozhodli, že všetky naše Beef jerky a Turkey jerky budeme robiť naozaj poctivo, a preto v nich nenájdete:

  • žiadne zmäkčovače mäsa
  • žiadne zvýrazňovače chutí
  • žiadne stabilizátory, éčka či konzervačné látky
  • žiadny pridaný cukor

 

Kým dosiahneme takú chuť našich jerky, aby sme s ňou boli úplne spokojní, trvá to nezriedka aj niekoľko mesiacov. Hľadáme ideálny mix soli, korenia a byliniek - taký, ktorý zachová chuť kvalitného hovädzieho či morčacieho mäsa, a zároveň ho obohatí o nové tóny a vône. Potom sa sústreďujeme na perfektnú hrúbku plátkov  - keďže nepoužívame zmäkčovače mäsa, tak ho najprv nakrájame naozaj natenučko. Plátky sú tak dostatočne vysušené, a zároveň získajú štruktúru, vďaka ktorej si na nich pochutnajú aj deti či starší ľudia. No a samotné marinovanie trvá minimálne 12 hodín, aby úžasné chute a vône do mäska poriadne prenikli.

 

Všetko vymýšľame a testujeme doma, na Slovensku

Na výrobu našich jerky používame prvotriedne mäso - hovädzí orech a morčacie prsia. Práve tieto časti majú najmenej tuku a šliach, sú preto trvácnejšie a vhodné na jerky. Bezpečnosť i dlhú trvácnosť potom zaručuje aj tepelné opracovanie mäsa (ktoré je dané zákonom a ktorý, samozrejme, dodržiavame).

A ako dlho trvá, kým sa mäso vysuší? Pri nízkych teplotách je to 6 až 7 hodín, vďaka čomu si mäso zachová chuť a nutričných hodnôt.

No a na záver prechádzajú jerky tzv. periodickým testovaním - testovanie prebieha po určitých intervaloch. Testuje sa jeho chuť, ale aj tzv. shelf life testy, čiže ako dlho produkt vydrží vo výbornom stave.

 

 

Malý nápad vo veľkom svete

Keď sme s výslednou chuťou (a teda aj receptúrou) našich jerky spokojní a testy stability a nutričných hodnôt dopadli na výbornú, začneme s výrobou vo veľkom. Nemusíte sa však ničoho báť - je na nás dobrý dohľad. Výroba od začiatku prebieha v certifikovanej prevádzke, ktorá funguje podľa medzinárodného potravinového štandardu IFS (vyvinutý nemeckými supermarketmi). Tento štandard vyžaduje veľmi prísne hodnotenie všetkých, ktorí zohrávajú úlohu vo výrobe produktu: dodávateľov, fariem a bitúnkov. Je zárukou kvality surovín - v našom prípade mäsa.

 

Ako to, že jerky vydržia tak dlho?

Proces sušenia je veľmi pomalý a trvá dlho. Sušené mäso je navyše tepelne opracované a to mu zaručuje extrémne dlhú trvanlivosť - až 12 mesiacov. Pri tomto procese vyrobíme z 320 g mäsa len 100 g sušeného mäsa. To znamená, že viac ako 66 % objemu sa vyparí počas sušenia a vznikne koncentrovaný vysokokvalitný a dlhotrvácny produkt. Kvalitné, nutrične hodnotné a hlavne chutné sušené mäso. 

A ako ho skladovať, aby vydržalo čo najdlhšie? Najjednoduchšie, ako je to len možné - v izbovej teplote.

 

Novinka pre vás - Italian turkey!

Prečo práve Italian? Pri vývoji produktu sme náhodou nakombinovali zmes byliniek, ktorá pripomínala chuť talianskych jedál. Rozhodli sme sa túto myšlienku rozvinúť a pustili sme sa do vývoja jerky s príchuťou byliniek, typických pre taliansku kuchyňu. Vytvorili sme tak ideálnu delikatesu k ľahkým bielym talianskym vínam.